Unkari voi vielä tarvita Naton apua

25.1.2024

Unkarin aika Nato-prinsessana alkaa olla ohi. Maa on tapansa mukaan häiriköinyt viime vuodet niin EU:ssa kuin Natossa. Pääministeri Orbanin linja Ruotsin Nato-jäsenyyden jarruttamisessa viimeiset 20 kuukautta on omaa luokkaansa.

Prinsessan aika ison puolustusliiton häirikkönä alkaa kuitenkin olla ohi. Unkari tuskin haluaa jäädä ilman Naton sotilaallista apua jos Ukrainan puolustus jostakin merkillisestä syystä romahtaisi ja Venäjä alkaisi harkita Unkaria ja Slovakiaa hyökkäystienä Saksaan.

Päinvastoin kuin Suomella tai Ukrainalla, Unkarilla on pieni armeija, joka ilman Naton apua romahtaisi ehkä tunneissa Venäjän hyökätessä. Vuonna 2020 maan asevoimien koko oli 22700 sotilasta. Reservi ei liene kummoinen kun yleisestä asevelvollisuudesta maa luopui jo vuonna 2004.

Maa ei ole myöskään panostanut erityisemmin omaan maanpuolustukseensa. Vuonna 2019 sotilasmenot olivat 1,904 miljardia dollaria eli noin 1,22 prosenttia maan bruttokansantuotteesta, mikä on selvästi alle Naton 2 prosentin tavoitteen.

Kun Unkari näyttää polttoainepuolella olevan riippuvainen Venäjästä ja oman turvallisuutensa kohdalla Natosta, maa onkin näin puun ja kuoren välissä. Vaikeaksi tilanteen tekee vanhaa sananlaskua käyttäen: kun yhteen suuntaan kumartaa, niin toiseen pyllistää. Ehkä Orban keksii tähän jonkin luovan ratkaisun?