Osalliset

Kriisissä on vastakkain kaksi leiriä. Toinen on Venäjän liittoutuma ja toinen Ukrainan ja sen läntisten tukijoiden liittoutuma.

Venäjän liittoutumaan kuuluvat

  • Venäjä, virallisesti Venäjän federaatio

  • Valko-Venäjä, virallisesti Valko-Venäjän tasavalta

  • Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat, joita ei yksikään kansainvälisesti tunnustettu valtio ole tunnustanut itsenäisiksi valtioiksi.

Ukrainan ja sen läntisten tukijoiden liittoutumaan kuuluvat

  • Ukraina

  • Enemmistö YK:n jäsenmaista vastustaa sotaa ja on tuominnut Venäjän hyökkäyssodan

  • Aktiivisimpia Ukrainan tasavallan tukijoita ovat EU:n ja NATOn jäsenmaat, jotka ovat yhdessä aktivoineet Venäjän vastaiset pakotteet ja toimittavat monimuotoista talous- ja aseapua Ukrainalle


Diplomatia

Putinin virkakausia Venäjän johdossa on luonnehtinut maan asteittainen eristäytyminen kanssakäymisestä lännen tärkeimpien valtioiden ja liittoutumien kanssa.

Tuorein esimerkki eristäytymisestä on Yhdysvaltain toiseksi tärkeimmän edustajan Bartle Gormanin karkoitus 17. helmikuuta 2022 keskellä kriisiä USA:n Moskovan suulähetystöstä.


Sota

Venäjä on käynyt Ukrainassa sotaa vuodesta 2014 lähtien, jolloin se valtasi Krimin niemimaan ja osia Itä-Ukrainasta, Donetskin ja Luhanskin alueet. Myöhäissyksyllä 2021 kriisi alkoi kiihtyä erityisesti Ukrainan alueella ja sen tuntumassa Venäjän haastaessa koko eurooppalaisen turvallisuusjärjestelmän.

Venäjän toinen hyökkäys Ukrainaan käynnistyi 24. helmikuuta 2022. Aamuvarhaisella 24.2. presidentti ja käytännössä Venäjän diktaattori Vladimir Putin ilmoitti televisiolähetyksessä sodan alkamisesta. Hän ei kylläkään halunnut käyttää termiä sota, vaan puhui “sotilaallisteknisestä operaatiosta”.

Kiovan hallitus julisti maahan poikkeustilan ja sotatoimet alkoivat 24. päivän aamuna.