Uusi blogi aloittaa

3.5.2018

Maailma on ennennäkemättömässä muutoksessa. Tämä blogi alkaa pian seuraamaan ja kommentoimaan tärkeimpiä muutoksia, niiden syitä ja seurauksia. 

Tässä joitakin jättimuutoksia joita blogi seuraa:

  1. Maailma siirtyy neljänteen teolliseen vallankumoukseen, jossa tekoäly, robotiikka, synteettinen biologia ja lukuisat muut digitaalitekniikan edistysaskeleet luovat verkottuneen tietotalouden. Tämä luo edellytykset ensimmäistä kertaa poistaa köyhyys maailmasta yhden sukupolven aikana.
  2. Demokratia on tällä erää pulassa monessa maassa, mutta saattaa sittenkin tehdä läpimurron Venäjällä, Kiinassa ja pienemmissä yksinvaltiaiden johtamissa maissa. Verkottuneessa maailmassa vapauden ja tasavertaisuuden ajatuksia on vaikea pysäyttää lopullisesti.
  3. Maailma on ympäristökriisissä, joka vaatii akuutteja korjaustoimia nyt ja laajassa mitassa. Maapallon ilmaston muutos ja lajien sukupuuttoon tuhoutuminen on pysäytettävä heti - tai niin pian kuin mahdollista. Väestön kasvu koettelee edelleen maapallon rajoja.
  4. Sodat ovat vähentyneet mutta saamassa uusia vaarallisia muotoja. Kybersodankäynti, robottien väliset taistelut, ABC-aseiden paluu kansainvälisen politiikan aktiivisiksi välineiksi ovat kova haaste johon ihmiskunta joutuu puuttumaan jatkuvasti. Tarvitsemme selvästi uusia mekanismeja kansainvälisen järjestyksen ylläpitoon.
  5. Kansainvälisen järjestelmän valtasuhteet muuttuvat. Yhdysvaltain hegemonia on ohi, Kiina nousee, tuleeko Euroopasta lännen johtaja? Se, jolla on valtaa, pystyy muokkaamaan tulevaisuuttamme sekä pehmeillä arvoilla että kovalla arsenaalilla - sekä rahalla että asevoimin. Pysyykö muutos rauhanomaisena, vai onko meidän odotettava suursotaa tai isoja aseellisia konflikteja?
Väestön kasvu koettelee edelleen maapallon rajoja.