Suomi tunnusti Israelin de facto jo kesäkuussa 1948

7.11.2023

Suomen ja Israelin väliset suhteet ovat vahvistuneet vuosien varrella. Maat tekevät yhteistyötä laaja-alaisesti teknologian, tieteen ja koulutuksen aloilla. Merkittävää yhteistyö on muun muassa puolustustekniikan alalla.

Suomi on ollut Euroopan unionin jäsen vuodesta 1995. Siitä asti Suomen suhde Israeliin on noudattanut EU:n ja Israelin välistä politiikkaa yleisenä linjana.

Israelin ja Suomen välisten diplomaattisuhteiden 70-vuotisjuhlavuotta vietettiin 2020.

Presidentti J.K. Paasikivi avaamassa kevätmessuja huhtikuussa 1948. Kuva Väinö Kannisto.

Tasavallan presidentti J. K. Paasikivi tunnusti Israelin de facto valtioneuvoston esittelyssä 11. kesäkuuta 1948, vain kuukausi Israelin itsenäisyysjulistuksen jälkeen. Suomen virallinen tunnustus Israelin valtiolle annettiin 18. maaliskuuta 1949, ja diplomaattisuhteet maiden välille solmittiin 14. marraskuuta 1950.

Yksi ensimmäisiä Israelin valtion myöntämällä viisumilla maahan matkustaneita suomalaisia oli Helsingin yliopiston itämaisen kirjallisuuden professori Aapeli Saarisalo, joka työskenteli alkuvuoden 1949 arkeologisilla kaivauksilla Galilean alueella, kunnes joutui pakenemaan Israelin korventavia helteitä takaisin Suomen viileämpiin olosuhteisiin keskellä kuuminta kesää.