Vanhempieni maailma - 80 vuotta sitten ja tänään

15.5.2018

Omat vanhempani ovat päässeet kunnioitettavaan yli 80 vuoden ikään. He ovat nähneet valtaisan muutoksen maailmassa mitä moninaisimmissa asioissa. Vuonna 1940 molemmat vanhempani olivat alle kymmenvuotiaita lapsia. Suomi oli tuolloin joutunut kärsijän osaan maailmanlaajuiseksi muodostuvassa konfliktissa. Konfliktin takana oli sen alkuvaiheessa totalitääristen puolueiden ja sotilashallitusten yhteentörmäys Brittiläisen imperiumin ja sen tilalle johtavaksi valtioksi nousevan Yhdysvaltojen kanssa. Loppuhuipentumana oli kahden diktaattorin verinen yhteentörmäys ja atomiaseiden aikakauden alku.

Suomi on tehnyt hurjan loikan maatalousyhteiskunnasta jälkiteolliseen digitaalimaailmaan yhden ihmisiän aikana.

Suomi on tehnyt hurjan loikan maatalousyhteiskunnasta jälkiteolliseen digitaalimaailmaan yhden ihmisiän aikana.

Maailmanlaajuinen sota vei viisi pitkää vuotta ja kun vanhempani olivat kansakoulussa 1940-luvun puolivälissä, kansainvälinen järjestelmä oli saanut aivan uuden muodon. Saksa oli jaettu, Brittiläinen imperiumi lopussa, Neuvostoliitto palautti keisarillisen Venäjän mahdin Euroopassa ja Yhdysvallat syrjäytti Japanin Tyynen valtameren hallitsijana.

Tänään Saksa on saanut suuremman globaalin vaikuttajan aseman kuin mitä Hitler luultavasti koskaan itse uskoi saavansa aikaan. Gallup Internationalin mukaan Saksa nähdään nykyisin maailman arvojohtajana, Yhdysvallat on presidentti Trumpin johdolla pudonnut ykkössijalta toiseksi. Euroopan unioni on uudenlaisena valtioliittona taloudellisesti jo yhtä voimakas kuin USA, mutta kaikkein voimakkaimmin uudeksi kansainvälisen järjestelmän supertähdeksi on nousemassa Kiina niin taloudellisesti kuin sotilaallisestikin. 

Kansainvälinen järjestelmä pysynyt entisellään 3500 vuotta

Yhden ihmisiän aikana planeetallamme on tapahtunut paljon - ja muutos sen kun kiihtyy. Kun oikein astronomisessa eli melkein tähtitieteellisessä kulmassa kansainvälisen järjestelmän muutosta ihmettelee, voi kehityksen nähdä tällä vuosisadalla pysähtyneempänäkin. Kansainvälisen politiikan tutkijat Barry Buzan ja Richard Little jakavat kansainvälisen järjestelmän kehityksen viimeksi kuluneiden 60.000 vuoden aikana karkeasti kolmeen osaan:

  1. Esikansainväliset järjestelmät, vuosien 60.000 - 3500 eaa. aikana

  2. Monilukuiset toisiinsa kytkeytyneet kansainväliset järjestelmät vanhan ja klassisen ajanjakson aikana noin vuodesta 3500 eaa. vuoden 1500 eaa. paikkeille

  3. Nykyinen globaali kansainvälinen järjestelmä, nykyaika, joka alkoi 1500 eaa. ja jatkuu edelleen

Kun Mika Waltari kirjoitti Sinuhe Egyptiläisen, hän kertoi faarao Ekhnatonin (Akhenate) ajasta. Kirja heijasti kaukaisessa ajassa 1350-luvulla eaa. vallinnutta valtapoliittista tilannetta. Ihmisen luonto, rajakiistat, vallan halu eivät faaraoiden Egyptin aikana eronneet perustaltaan tilanteesta suursodan jälkeen vuonna 1945 kun Waltari muutamana kuumeisena kuukautena loi mestariteoksen. Konfliktien aika ei edelleenkään ole ohi, valtiot pystyttävät edelleen rajoja ja kiistelevät resursseista.

Ihmisiä on tullut paljon lisää maapallolle sen jälkeen, kun vanhempani syntyivät. Maailmassa oli väkeä 80 vuotta sitten hieman yli 2 miljardia, nyt meitä on 7,6 tuhatta miljoonaa ja olemme lopullisesti muuttamassa planeettamme oloja. Teknologia ja varallisuus antavat mahdollisuuksia, ihmisluonto taipumuksineen muodostaakin sitten haasteen jossa riittää työtä. 

Lähteet

Barry Buzan ja Richard Little: International Systems In World History - Remaking the study of international relations

Gallup International tutkimukset - mm. http://www.gallup-international.com/surveys/global-leaders-2/ ja World's Approval of U.S. Leadership Drops to New Low

Our World in Data - World Population Growth