Ydinsulkusopimus on kohta 50 vuotta jarruttanut ydinaseiden leviämistä

4.4.2019

YK:n turvallisuusneuvosto valmisteli tiistaina 2.4. New Yorkissa ydinaseiden leviämistä rajoittavan ydinsulkusopimuksen arviointikokousta. Tuo kokous tullaan pitämään ensi vuonna 2020, jolloin sopimus täyttää 50 vuotta.

Saksan ulkoministeri Heiko Maasin johdolla kokoontunut turvallisuusneuvosto - ja luultavasti valtaosa kansainvälisestä yhteisöstä - näkee ns. NPT-sopimuksen merkittävänä globaalin turvallisuuden vahvistajana.

Suomessa NPT-sopimus astui voimaan 1970, olimme sopimuksen 40 ensimmäisen allekirjoittajan joukossa. Treaty on the Non-Profileration of Nuclear Weapons, NPT, on ainoa monenkeskinen ydinaseriisuntaa koskeva sopimus, johon useimmat maailman maat ovat liittyneet.

Eivät kuitenkaan kaikki, joukosta puuttuvat Intia, Pakistan ja Israel. Sen lisäksi kansainvälisen yhteisön “kauhukakara” Pohjois-Korea on irronnut sopimuksesta ja kehittää omia ydinaseita. Ensimmäisen ydinkokeen maa teki vuoden 2006 lokakuussa ja vuonna 2009 Kansainvälisen atomienergiajärjestön pääjohtaja Mohamed ElBaradei näki Pohjois-Korean nousseen ydinasevaltioiden joukkoon.