USA:n kansainväliset sotilaalliset liittoutumat noin kolmessa minuutissa

15.3.2023

Tässä luettelonomainen, toivottavasti ei kuitenkaan puuduttava lista, minkälaisten liittoutumaverkostojen avulla Yhdysvallat on toiminut toisen maailmansodan jälkeen - eli lyhyt katsaus valtaisaan teemaan.

Yhdysvalloilla on useita sotilasliittoja globaalisti, mukaan lukien:

  1. Pohjois-Atlantin liitto (NATO): NATO on poliittinen ja sotilasliitto, joka perustettiin vuonna 1949 vastustamaan Neuvostoliiton vaikutusvaltaa Euroopassa. Yhdysvallat on NATO:n perustajajäsen ja yksi tärkeimmistä jäsenistä.

  2. Kaakkois-Aasian turvallisuusjärjestö (SEATO): SEATO oli sotilasliitto, joka perustettiin vuonna 1954 kommunismin leviämisen torjumiseksi Kaakkois-Aasiassa. Yhdysvallat oli SEATO:n jäsen aina sen hajoamiseen asti vuonna 1977. Sen jälkeen Yhdysvaltain kansainvälisissä turvasopimuksissa ei ole ollut suoraa SEATO:a korvaavaa sopimusjärjestelyä. Yhdysvallat on solminut useita muita turvallisuussopimuksia ja -liittoja eri maiden kanssa, kuten NATO:n, ANZUS:n, ja erilaisia yksittäisiä sotilasliittoja eri maiden kanssa.

  3. Australia, Uusi-Seelanti, Yhdysvaltojen turvallisuussopimus (ANZUS): ANZUS on sotilasliitto, joka perustettiin vuonna 1951 Australian, Uuden-Seelannin ja Yhdysvaltojen välille. Se takaa vastavuoroisen puolustuksen ja turvallisuusyhteistyön kolmen maan välillä.

  4. Rio-sopimus: Rio-sopimus on vastavuoroinen puolustussopimus Läntisen pallonpuoliskon maiden välillä, mukaan lukien Yhdysvallat. Se allekirjoitettiin vuonna 1947 ja takaa yhteisen puolustuksen, jos joku jäsenmaa joutuu hyökkäyksen kohteeksi.

  5. Five Eyes: Five Eyes on tiedusteluallianssi Yhdysvaltojen, Kanadan, Yhdistyneen kuningaskunnan, Australian ja Uuden-Seelannin välillä. Allianssi perustettiin kylmän sodan aikana ja toimii yhä tänä päivänä jakamalla tiedustelutietoja jäsenmaiden välillä.

  6. Neljän maan turvallisuusdialogi (The Quadrilateral Security Dialogue, Quad): Quad on turvallisuusfoorumi Yhdysvaltojen, Japanin, Intian ja Australian välillä, joka elvytettiin vuonna 2017. Se pyrkii edistämään vapaata ja avointa Indo-Tyynenmeren aluetta ja yhteistyötä aiheissa, kuten merenkulun turvallisuus, infrastruktuurin kehittäminen ja terrorismin torjunta.

Nämä ovat joitakin tärkeimmistä sotilasliitoista, joihin Yhdysvallat kuuluu globaalisti.

English: LX-N90459 - NATO Boeing E-3A Sentry AWACS, over Paine Field, Everett, WA, USA Date	22 July 2015, 18:57:19 Source	Own work Author	 This Photo was taken by Timothy A. Gonsalves. Feel free to use my photos, but please mention me as the author.

Yhdysvalloilla on vaikeasti laskettava, mutta erittäin suuri määrä maakohtaisia sotilaallisia liittosopimuksia monikansallisten yhteistyöorganisaatioiden, kuten NATO, lisäksi. Photo by Timothy A. Gonsalves.