Muutama perustieto taktisista ydinaseista

29.3.2023

Ukrainan sodan aikana on puhuttu taktisten ydinaseiden käytöstä varsinkin Venäjän puolelta. Tässä muutama tosiseikka niihin liittyen:

Taktinen ydinase on ydinase, joka on tarkoitettu käytettäväksi taistelukentällä. Strategiset ydinaseet puolestaan on tarkoitettu tuhoamaan asutuskeskuksia ja suuria laitoksia. Taktisia ydinaseita käsitellään yleensä sotilaallisen strategian rajattuna osana, ei täysimittaiseen ydinsotaan tarkoitettuina.

Taktisten ydinaseiden teho on yleensä pienempi kuin strategisten ydinaseiden, mutta suuremmat ydinaseet ovat silti erittäin tehokkaita, ja jotkut vaihtelevan tehon taistelukärjet toimivat molemmissa tehtävissä. Nykyaikaisten taktisten aseiden räjähdysvoima voi olla kymmeniä, jopa satoja kilotonneja, eli moninkertainen verrattuna Hiroshimaan ja Nagasakiin pudotettuihin pommeihin.

Taktisen ydinaseen teho vaihtelee kilotonnin murto-osasta noin 50 kilotonniin. Sen sijaan strategisen ydinaseen teho vaihtelee 100 kilotonnista yli megatonniin, ja käytettävissä on paljon suurempia taistelukärkiä.  Hiroshimaan pudotetun pommin teho oli noin 13 TNT-kilotonnia, mikä on nykyisiin ydinaseisiin verrattuna varsin vähän, mutta se tappoi välittömästi noin 75 000 ihmistä. 

Vuonna 2022 tapahtuneen Venäjän hyökkäyksen aikana Ukrainaan on jatkuvasti spekuloitu sillä, aikooko Venäjän presidentti Vladimir Putin käyttää taktista ydinpommia joko Ukrainaa vastaan tai demonstraatioiskussa asumattomien alueiden yllä, koska sodan kulku ei näytä suotuisalta Kremlin ennakoiman kehityksen kannalta, ja useat Venäjän hallituksen jäsenet ovat uhanneet ydinaseiden käytöllä.

Presidentti Putin ilmoitti 25. maaliskuuta 2023 taktisten ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjälle. Venäjä säilyttäisi aseiden valvonnan. Tällä hetkellä kyseessä on pieni määrä Iskander-ohjuksia. Suunnitelmissa on saada valmiiksi taktisten ydinaseiden "varastointilaitos" 1. heinäkuuta mennessä. 

Venäjä keskeytti äskettäin osallistumisensa Yhdysvaltojen ja Venäjän väliseen ydinaseiden vähentämistä koskevaan New START -sopimukseen. Sopimus, joka on lyhenne sanoista Strategic Arms Reduction Treaty (strategisten aseiden vähentämissopimus), rajoittaa strategisten ydinaseiden määrän, joka kullakin maalla voi olla, mutta ei määrittele pienempien taktisten ydinaseiden lukumäärää.

Vaikka Venäjän taktisten ydinaseiden tämänhetkisestä määrästä ei ole saatu vahvistusta, Reutersin raportin mukaan Washington uskoo, että Venäjällä on noin 2 000 tällaista toimivaa taktista ydinkärkeä, mikä on noin 10 kertaa enemmän kuin Yhdysvalloilla.

GRABLE EVENT - Part of Operation Upshot-Knothole, was a 15-kiloton test fired from a 280-mm cannon on May 25, 1953 at the Nevada Proving Grounds.