Voiko Venäjä todella ottaa ydinaseet käyttöön?

22.4.2023

Venäjän ydinasedoktriini on Venäjän hallituksen virallinen näkemys ydinaseiden käytöstä ja niiden roolista maanpuolustuksessa ja turvallisuudessa. Venäjä on julkaissut useita erilaisia ydinasedoktriineja vuosien varrella, joista viimeisin on vuonna 2020 julkaistu "Venäjän federaation ydinasepolitiikan perusteet".

Venäjän ydinasedoktriinin keskeinen ajatus on, että ydinaseet ovat olennainen osa maan puolustusstrategiaa ja toimivat tärkeänä pelotteena mahdollisia hyökkääjiä vastaan. 

Doktriinin mukaan Venäjä voi käyttää ydinaseita vastauksena ydinasehyökkäykseen tai sen uhkaan, mutta Venäjän hallitus pidättää itsellään oikeuden käyttää ydinaseita myös silloin, kun maan olemassaolo on uhattuna.

Venäjän ydinasedoktriini on herättänyt huolta länsimaiden keskuudessa, koska sen tietyt kohdat ovat olleet epäselviä ja saattavat antaa Venäjälle mahdollisuuden tulkita tilannetta omien etujensa mukaisesti. Doktriiniin sisältyy esimerkiksi lause, jossa todetaan, että Venäjä voi käyttää ydinaseita myös silloin, kun se katsoo kansallisen olemassaolonsa olevan uhattuna. Tämä on herättänyt kysymyksiä siitä, mitä Venäjä tarkoittaa "kansallisella olemassaololla" ja miten se voisi tulkita tätä käsitettä käytännössä.

Tuhovoima ei kadonnut kylmän sodan päättyessä

Kylmästä sodasta olemme Ukrainan sodan seurauksena siirtyneet uuteen hyytävän kylmään sotaan. Ydinaseet, jotka 1945 vuodesta ovat muuttaneet maailmanpolitiikan kuvan, ovat jäljellä. Ydinaseita uusitaan ja kehitetään edelleen. Kaksi suurinta ydinasevaltiota ovat USA ja Neuvostoliiton perillinen Venäjän federaatio.

Venäjällä oli vuonna 2022 yhteensä 5977 ydinkärkeä, mikä on maailman suurin ydinkärkivarasto; toiseksi suurin varasto oli Yhdysvaltojen 5428 ydinkärkeä.

Ydinaseiden käytön riski suurempi kuin kertaakaan kylmän sodan jälkeen. Näin varoittaa YK:n turvallisuusneuvoston aseistariisunta-asioiden päällikkö Izumi Nakamitsu. Hän antoi lausunnon Turvallisuusneuvoston kokouksessa 31. maaliskuuta 2023.

Lyhyt vastaus blogin otsikossa esitettyyn kysymykseen on edellä kuvattujen seikkojen ja arvioiden pohjalta: Venäjän federaatio saattaa ottaa ydinaseet käyttöön. Se ei välttämättä tyydy pelkästään uhkailemaan niiden käytöllä.

Ukrainan konfliktin taustalla riski taktisten ydinaseiden käytöstä on nykyään korkeampi kuin koskaan kylmän sodan päättymisen jälkeen. Merkkinä tästä oli hiljan Putinin ilmoitus taktisten ydinaseiden siirtämisestä Valko-Venäjälle.

Vastaako länsi Venäjän todennäköisesti rajoitettuun ydiniskuun symmetrisesti, on epäselvää. Kynnys strategisten ydinaseiden käyttöön ja “maailmanpaloon” sekä muuhun sodan eskaloitumiseen on tuollaisen operaation jälkeen kuitenkin huomattavasti alentunut.

Länsi ei voi olla myöskään varma siitä, että Moskovalle riittää yhden ydinohjuksen laukaisu, mikä taas saattaa käynnistää hallitsemattoman ketjureaktion ydinaseiden käytössä.

Moskovassa pitäisi nyt kiireesti laittaa jäitä hattuun ja lopettaa ydinaseiden käytöllä uhkaileminen niin mediassa kuin poliittisissa puheissa. Puheista tulee valitettavan usein totta, kun niitä riittävän pitkään viljelee. Olemmeko jo siirtymässä ydingangsterismin aikaan?