Onko Yhdysvaltain vienti syöksykierteessä?

24.5.2018

Yhdysvallat on viime vuodet, pääsääntöisesti presidentti Trumpin valtakaudella joutunut tai oikeammin ajanut itsensä kauppapoliittisiin hankauksiin lähes joka ilmansuunnassa. Onko USA:n kansainvälinen asema tavara- ja palvelukaupassa uhattuna - ja onko nykypolitiikasta lääkkeeksi?

Onko uSA:n teollisuuden vienti matkalla kohti Auringonlaskua?

Onko uSA:n teollisuuden vienti matkalla kohti Auringonlaskua?

Vuonna 1989 USA vei tavaraa 364 miljardilla ja toi 473 miljardilla dollarilla. Viime vuonna 2017 vienti oli kasvanut 1546 miljardiin dollariin ja tuonti 2342 miljardiin, kauppataseen vaje nousi 796 miljardiin. Tavaraviennissä kuluneet kolmisenkymmentä vuotta ovat kasvattaneet tavaravaihdon kauppavajetta USA:n taloudessa joka vuosi.  

Palveluiden tuonnissa ja viennissä suhdeluku on Yhdysvaltojen kannalta edullisempi. Viime vuonna maa osti palveluita muualta maailmasta 538 miljardilla dollarilla ja myi niitä ulos 781 miljardilla dollarilla. Tämä vähensi kauppataseen vajetta 243 miljardia, mutta USA:n kokonaiskauppataseen kannalta vajetta syntyi viime vuonna kuitenkin yhteensä 553 miljardia dollaria. Tämä siis yhden kalenterivuoden aikana. 

Syöksykierteeseen, jossa kaupan epätasapaino vaurioittaisi peruuttamattomasti USA:n taloutta, on kuitenkin vielä matkaa. Vuonna 2016 USA:n bruttokansantuote nousi 18.624 miljardiin dollariin. Kauppataseen vaje yhdeltä vuodelta on bruttokansantuotteesta laskettuna noin 3 prosenttia. 

USA:n velkataakka ohittaa vuotuisen BKT:n

Oma kysymyksensä on sitten maan muu velkaantuminen, joka tekee kuvan monimutkaisemmaksi - mutta tuskin positiivisemmaksi maan kansainvälisen aseman kannalta. Maan yli 321 miljoonaa asukasta ovat jokaista asukasta kohti velkaa yli 62.000 dollaria ja velkataakka on yli 20.000 miljardia dollaria, joka ylittää siis maan vuotuisen bruttokansantuotteen.

Vertailun vuoksi Suomen bruttokansantuote oli noin 253 miljardia dollaria vuonna 2016. 

Yhdysvaltain yleisen aseman ja kansainvälisen kaupan kannalta maan talous jaksoi puuskuttaa myötätuulessa 1960-luvun puoliväliin asti, Vietnamin sodan kiihtymisen vuosiin asti. Sen jälkeen kauppaa on rahoitettu velaksi ja painamalla dollareita, joita maailma on halunnut tähän asti ostaa.

Oheisen kaavion perusteella lienee selvää, että noin iso kauppataseen vaje on tehnyt supervallasta monella tapaa riippuvaisemman muusta maailmasta. Luottoa on, mutta miten kauan ja miten paljon sitä on saatavilla jatkossa? Lääkkeeksi tuskin riittää mantra “Amerikka ensin” tai kauppakumppaneiden suututtaminen. 

Lähde: commons.wikimedia.org/wiki/File:U.S._Trade_Balance_(1895%E2%80%932015)_and_Trade_Policies.png

Lähde:
commons.wikimedia.org/wiki/File:U.S._Trade_Balance_(1895%E2%80%932015)_and_Trade_Policies.png

Lähteet
https://www.census.gov/foreign-trade/balance/c0004.html 

https://en.wikipedia.org/wiki/Economic_history_of_the_United_States

https://www.salkunrakentaja.fi